Vi tackar SvD för att vi får publicera artikeln om vårdkaoset i Stockholm där vår ordförande Gert Grundström intervjuas och filmkritikern Ronny Svensson berättar om sitt nya liv med CPAPen.
SvD har tagit upp vårdkrisen i Stockholm och att och fler och fler lider av sömnapné. Fredrik Mellgren på SvD har intervjuat Ronny Svensson som fick nytt liv med CPAPen och apnéföreningens ordförande Gert Grundström som anser att politikerna inte förstått sjukdomens faror och utbredning. De tar inte sitt ansvar, anser Gert. Han får stöd av landets absolut ledande expertis inom området, Professor Eva Svanborg överläkare i Linköping och ordförande i svensk förening för sömnforskning. Hon är mycket oroad över utvecklingen, eller snarare avvecklingen av behandlingen av patienterna i Stockholm. Läs hela artikeln av Fredrik Mellgren, SvD, nedan.
Region Stockholm anklagas för att ha ”skapat vårdkaos”. Över 6 000 patienter köar i Stockholm till utredningar för svåra sömnproblem med snarkningar och andningsuppehåll.
I takt med att fler blir överviktiga ökar också antalet patienter som drabbas av sömnapné. De inte bara snarkar utan lider också av många korta andningsuppehåll under sömnen. Det kan i värsta fall handla om 30 till 50 stopp i timmen vilket dramatiskt ökar risken för följdsjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och diabetes.
Dessutom drabbas många av extrem trötthet under dagen, depressioner och sociala problem. Omkring 600 000 svenskar har sjukdomen och uppskattningsvis 400 000 samboende lider av snarkningarna och tystnaden under partners andningsuppehåll.
För dem med 10–25 sömnapnéer i timmen hjälper en bettskena som gör att luftvägarna inte täpps till. Har man ännu fler andningsuppehåll fungerar bara en CPAP-maskin som blåser in luft i munnen så att luftvägarna hålls öppna.
Professor Eva Svanborg, överläkare i Linköping och ordförande i Svensk förening för sömnforskning och sömnmedicin, menar att många politiker inte tar denna folksjukdom på allvar.– Omkring 200 000 svenskar har den svåra varianten som är potentiellt livshotande. Man ligger och kväver sig hundra gånger per natt och får ett högre blodtryck på natten än på dagen när man är vaken. Efter några år får man permanent högt blodtryck och då styvnar kärlen.
Vårdgarantin med en utlovad väntetid på max tre månader är en papperstiger, menar Eva Svanborg. Och i Stockholm där köerna redan är långa kommer det bli värre det närmaste året.
I nästan 25 år har privata vårdbolaget Aleris haft sin sömnklinik i Stockholm där man tagit emot över 80 procent av alla patienter med sömnapné. Men efter en misslyckad upphandling från regionens sida 2017 och en andra upphandling som hamnat i domstol i tre instanser ska nu Stockholm heart center (SHC) ta över verksamheten våren 2020.
“Politikerna vill spara pengar, men det här kommer krascha och det är patienterna som får betala för det.”
SHC startar från scratch och lovar att göra jobbet till en kostnad som är mindre än hälften av konkurrentens bud. 5 300 kr per patient och behandlingsperiod mot 13 000 kr som var Aleris pris.
– Jag blir väldigt orolig när man tar bort fungerande vård och accepterar ett skambud från en ny operatör som vill bryta sig in på marknaden. Politikerna vill spara pengar, men det här kommer krascha och det är patienterna som får betala för det, säger Eva Svanborg.
Gretel Holmström, vd och verksamhetschef på Stockholm heart center, lyfter fram nya sätt att jobba.
– Vi vill jobba modernt med ny teknik, mycket digitalisering med fjärravläsning och videokonferenser. Vi har räknat på det och kommer lösa uppdraget, säger hon.
Åsa Österlund Modalen, verksamhetschef på Aleris sömnklinik, anser att det är orealistiskt att mer än halvera kostnaderna.
– Det är oseriöst, man kan inte lösa det med enbart ny teknik. Köerna kommer bli längre både till utredningar och att följa upp bland annat piloter och alla chaufförer med årskontroller så att de på grund av sömnapnéer inte blir så trötta att de somnar vid ratten.
Hon menar också att det borde vara kvar fler aktörer som gör utredningar om man ska beta av köerna.
– Kapaciteten borde öka, men nu dras den ner. Jag hade väntat mig mer av Kristdemokraterna som gärna pratar om olagliga vårdköer.
Patientföreningens Gert Grundström, ordförande i Apnéföreningen, är också besviken på regionrådet Ella Bohlin (KD). Hon är ansvarig för sömnvården i Stockholm.
– Hon lyssnar inte och kommer med rena felaktigheter om behandlingarna och kostnaderna. För henne är inte vi en prioriterad patientgrupp, säger han och tillägger:
– De botemedel som finns funkar direkt. Det är billiga behandlingar för regionen, men man vill inte se det som sjukvård utan som hjälpmedel. Vi måste betala hyra för maskinen och stå för masker och bettskenor med egna pengar. Men inför valet 2014 lovade KD att det skulle omfattas av högkostnadsskyddet och jämföras med hemdialys, säger Gert Grundström.
“Det avslöjas snabbt om de inte sköter avtalet eller lagt sig på fel pris.”
Ella Bohlin (KD) säger till SvD att det är fullständigt fel att hon inte bryr sig om den här patientgruppen.
– Det är tråkigt att de uttrycker sig så, men det är bara för att vi inte gör exakt som de vill. En liten hyra är inte orimlig, men de önskar att allt ska subventioneras via skatten. Det skulle bli otroligt dyrt, omkring 100 miljoner per år och det har vi inte råd med. Det vore oansvarigt att lova det, säger hon.
Varför är det viktigt att byta operatör av sömnvården?
– Vi bestämde att upphandla det här avtalet. Det överklagades men nu har vi fått rätt.
Blir du inte misstänksam när en helt ny aktör lägger ett bud som är lägre än hälften än från de andra och etablerade vårdföretagen?
– Vi måste följa den lagstiftning som finns och då har priset en avgörande betydelse. Den nya aktören har inte prövats ännu, men måste få chansen. Det avslöjas snabbt om de inte sköter avtalet eller lagt sig på fel pris.
Är det inte bättre med fler aktörer som jobbar bort långa köer som KD kritiserar hårt i andra sammanhang?
– Just här har vi inte valt vårdval. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har rekommenderat offentlig upphandling och då har vi gått på den linjen, säger Ella Bohlin.
Fredrik Mellgren SvD
Ta del av filmkritikern Ronny Svensson nya liv med CPAP
https://www.svd.se/ronny-svensson-pa-en-natt-forandrades-livet
Får man inte behandling så kan livet förkortas med 10-12 år dessutom med radikalt sämre livskvalité. Trötthet, ilska, Diabetes2 hjärt- och kärlsjukdomar är några av följderna av obehandlad sömnapné. Sjukdomen börjar nu uppmärksammas mer och mer.
Vi tackar för det.