Målet med behandling av sömnapné är att få slut på andningsuppehållen. Oftast krävs det professionell hjälp men en viss behandling av sömnapné kan du göra själv. Symptomen kanske inte går bort helt men de minskar oftast om du ändrar sovläge, går ned i vikt, slutar röka, dricker mindre alkohol, och utesluter sömnmedicin.
Sov på sidan
En del har andningsuppehåll endast när de sover på rygg. Då är t.ex. behandling med tennisboll ett effektivt sätt att undvika denna sovställning. I tennisbollbehandlingen sys en boll in i pyjamasens rygg. Detta gör det mycket svårt att sova på rygg. Det finns också färdiga produkter som sovkragar på marknaden som ger friare luftvägar i sidoläge. Funderar du på sovkrage så är det viktigt att det är CE-märkt medicinteknisk sovkrage.
Gå ned i vikt
Är du överviktig är det en bra start att gå ned i vikt. Vid bantningen minskas förträngningen i svalget, i och med att fettlagret minskar förbättras rörelsen i mellangärdet i liggande ställning. Redan en viktminskning på 5 % kan minska dina andningsuppehåll under sömnen. Har du lindrig sömnapné kan en viktminskning lindra symptomen väsentligt och i vissa fall räcka som behandling.
Att minska på kolhydraterna är en bra början på viktminskningen. Med Björn Franzéns tillstånd har vi samlat några av hans smakrika och kolhydratfattiga recept.
Läs, laga och njut
Sluta med tobak, alkohol och sömnmediciner
Tobak, alkohol och sömnmediciner förvärrar symptomen hos person med sömnapné. Redan en måttlig användning av alkohol och sömnmediciner ökar snarkningen och andningsuppehållen, eftersom dessa verkar förlamande på det centrala nervsystemet och förslappar musklerna i svalgväggen. Efter att man slutat röka sjunker svullnaden i de övre luftvägarna och näsan hålls bättre öppen. Man undgår också andra lungsjukdomar som senare skulle försvåra andningen.
Få professionell hjälp av en sömnklinik
Har du en svårare sömnapné så behöver du behandling. Och du är inte ensam om det. Vi är över 400 000 som behöver professionell hjälp. Första steget är att gå till din läkare på vårdcentralen som skriver en remiss till en sömnklinik. Du kan även kontakta en sådan direkt.
De flesta av våra medlemmar tillhör Region Stockholm och då är det Aleris Sömnapné vid Sabbatsbergs sjukhus och sömnapnémottagningen vid Norrtälje Sjukhus som gäller.
Besök www.aleris.se/somnapne eller Sömnapnémottagningen vid Norrtälje sjukhus
för mer information.
Vid första träffen får du träffa en läkare och berätta om dina symtom och hur du mår. Ofta används ett frågeformulär där du får skatta dina upplevelser. Hur lätt du somnar i olika situationer m m. Om läkaren kommer fram till att du bör testa din sömn får du en liten väska, typ necessär, med dig hem. I den finns en avancerad utrustning som registrerar andningsuppehållen, syresättningen, pulsen, sovläget och hur mycket du faktiskt sovit under natten. Det är några sladdar du fäster på fingret och på bröstkorgen. Enkelt och smärtfritt.
En läkare, en sömnspecialist tar del av resultaten och föreslår behandlingsform, om det behövs en sådan. Det kan vara enkla tips som man själv kan åtgärda eller att skaffa en bettskena eller en så kallad CPAP, en så kallad snarkmaskin. Det kan även bli tal om kirurgiska ingrepp. Se vidare under behandling och faktorer som påverkar.
Antiapnéskena kan räcka
Vid behandling med antiapnéskena fästs en skena vid tänderna i över- och underkäken den tid man sover. Skenan drar underkäken framåt. På detta sätt får man mera plats i svalget, luftvägen hålls öppen och andningsuppehållen under sömnen minskar. Antiapnéskenan passar som behandling för patienter med lindrig sömnapné. Den kan du få via din tandläkare.
CPAP-behandling är effektivast vid svår apné
Den mest effektiva behandlingsmetoden för sömnapné är CPAP, en så kalld snarkmaskin, det vill säga andningsbehandling med övertryck. Med denna metod kan också du som har svår sömnapné behandlas effektivt. Det kan ta ett tag att vänja mig med masken men när du märkt fördelarna med den så kommer du med all sannolikhet att acceptera att den.
Med CPAP-behandling kan man få slut på andningsuppehållen genom att bilda en “luftkil” i de övre luftvägarna. I CPAP-behandlingen blåses rumsluft under lågt tryck in i nässvalget genom en luftslang och en näs- eller helansiktsmask som placeras på ansiktet. Luftkilen som bildas på detta sätt håller det övre svalget öppet och tack vare det upphör andningsuppehållen och snarkningen helt.
Eftersom din andning under sömnen blir jämnare förbättras sömnen väsentligt. Du kommer att känna dig mer pigg och vaken. Risken för att få rubbningar i hjärnans blodcirkulationen och rytmstörningar i hjärtat minskar.
CPAP- d.v.s. andningsbehandling med övertryck brukar fungera mycket bra efter att man vant sig vid den. Behandlingen är riskfri och förorsakar inga biverkningar. CPAP-apparaten används varje natt, minst fyra timmar, helst hela sovtiden. För att CPAP- behandlingen skall lyckas är det ytterst viktigt att masken passar, den får inte trycka eller läcka.
Allergi mot maskens material är mycket sällsynt, som tvättmedel lönar det sig att i regel använda bara vatten, eftersom allergiska besvär oftast beror på tvättmedel i stället för tillverkningsmaterialet. Moderna CPAP-apparater är små och tysta så apparaten i sig själv inte stör sömnen.
Kostnaden för att få en CPAP beror på vilket landsting man tillhör. I vissa landsting är den helt gratis och i andra, som t ex Stockholm kostar den 100 kr i månaden att hyra och själva masken får man bekosta själv.
Kirurgiska åtgärder i extrema fall
Sömnapnén kan också behandlas med mun- och käkkirurgiska åtgärder. Det sker dock alltmer sällan. Operationsbehandling kan övervägas speciellt då personen med sömnapné har en anatomisk störning som lätt går att reparera, t.ex. förträngning som kan utvidgas. Också stora svalgmandlar och tonsiller avlägsnas genom operation.
Om förträngningen sitter i näsan kan en eventuell skevhet i nässkiljeväggen åtgärdas genom operation. Också polyper kan avlägsnas från näsan. Patienten kan också undergå en käkoperation i vilken tungans fästpunkt bakom underkäken flyttas framåt, varvid ökat utrymme fås i svalget. Operationsbehandlingarna lämpar sig dock bara för en liten del av patienterna, och osäkert är hur beständig den nytta är som uppnås. Motiveringen för operationsbehandlingen beror alltid på en individuell bedömning av dess lämplighet, nytta som åstadkoms och risker.