Det var trångt, folkligt, festligt men lite oroligt på det fullsatta julmötet den 11 december. Stockholm Heartcenter hade just vunnit upphandlingen av behandlingen av oss patienter med obstruktiv sömnapné. Många av oss ca 120 medlemmar på plats var oroliga för vad som skulle ske. Dr Richard Harlid, verksamhetschef på Aleris, som behandlat ca 80 procent av Stockholms apnepatienter de senaste åren, var sedan en lång tid tillbaks inbokad som föreläsare om apné, fick många frågor om just upphandlingen.
Det har varit många turer kring upphandlingen och den har till slut landat i att det bl a bara ska vara en enda vårdgivare för Stockholms alla sömnapnoiker. Det blev Stockholm Heartcenter som i dagsläget inte längre behandlar någon apnépatient som vann upphandlingen. Aleris som nu behandlar ca 80 procent av Stockholms apnoiker får satsa på andra vårdformer.
Upphandlingen var extremt smal och gällde bara patienter med obstruktiv sömnapnésyndrom och som en del av ersättningen kommer användandandet av CPAP att få betydelse.
Varje år så har det kommit 8 000 nya patienter till Aleris och som patientförening har vi bara haft gott att säga om deras behandlingsmetodik och service. Men enligt Landstinget ska det nu bli ännu bättre, kortare köer och till en tredjedel av pris. Som patient och skattebetalare blir man naturligtvis glad över att höra sådant men så börjar man fundera.
Stockholm Heartcenter ska till den 15 augusti 2019 bygga upp en organisation och verksamhet som ska ge 10 000 patienter bra och förtroendegivande service till en tredjedel av nuvarande pris. Det finns medlemmar som uttryckt att de haft en bra behandling av Stockholm Heartcenter innan de tvingades stänga igen. Så, vi får hoppas att de hinner och mäktar med uppgiften de nu tagit på sig.
– Vi kommer naturligtvis att bevaka våra medlemmars intressen så att vi får vår rättmätiga vård, kommenterade föreningens ordförande Gert Grundström informationen.
Att Richard Harlid är välbekant och populär bland oss apnoiker i Stockholm märktes ordentligt och många passade på att ställa frågor före, under och efter föreläsningen. Många var direkt oroliga men Richard Harlid lugnade medlemmarna, fast han själv bar på en viss oro. Men kunde naturligtvis inte svara på frågor gällande kommande behandling och hur den kommer att utföras. Frågan är om någon kan.
Och frågan är hur överflyttningen för oss patienter kommer att ske. Sker det med automatik? Genom att Aleris skickar alla på remiss? Utan att vi ber om det? Eller …? Men det är väl frågor som får svar under våren.
Stockholms Heartcenters vd Gretel Holmström var inbjuden till mötet men kunde tyvärr inte komma med så kort varsel. Vi hoppas dock att hon och Ella Bohlin, vårdutvecklingslandstingsråd, (KD) kan komma på något av vårens års- och medlemsmöten.
Efter Richard Harlids uppskattade föredragning – helt utan powerpoint-bilder- visade Jonny Eriksson från Philips och Gabriella Mansfeld på ResMed upp sina senaste masker från den provisoriska scenen. ResMed lanserar sin nya maskserie i januari 2019. Säga vad man vill men det har skett en otrolig utveckling när det gäller CPAPer och masker.
Philips bjöd på julbordet
Efter all gedign information kom tomten i form av Gert och Philips som bjöd på gröten, skinkan, osten, smöret och julvörten. Kvällen avslutades med det stora lotteriet med sponsrade vinster (sovkrage från Eeezyflow, kaffebryggare och vattenkokare från Philips och smaskiga korvar från Wurstmaster). Massor av choklad och gott juldricka fanns det också att välja på.
Ännu en fråga är hur många föreningar som kan locka 10-15 procent av sin medlemskår till ett medlemsmöte? Medlemmarna i Apnéföreningen i Stockholm måste vara unika!
God Jul på er alla och gott nytt snark!