Sömnexperten Richard Harlid chattade i TV 4s Nyhetsmorgon om snarkning och om problemen vid sömnapné. Här kanske du finner svaret på din fråga.
Finns det några fysiska risker med sömnapné?
–Man dör inte av andningsuppehållen i sig (åtminstone inte om man är frisk i övrigt). De trasar dock sönder sömnen vilket ger utslag i sämre kapacitet dagtid, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, många toalettbesök nattetid, yrkes- och trafikolyckor, samt på lång sikt, högt blodtryck, hjärtinfarkt, stroke och diabetes.
Hur mycket spelar maten för roll i att man snarkar?
– En stor måltid på kvällen kan möjligen spela roll. Jag känner inte till någon speciell “snarkmat”
Min man har gått upp mycket i vikt och snarkar massor, har vikt och snarkningar något med varandra att göra?
– Väldigt mycket!
Min man har sömnapné och använder snarkapparat. Hans stora problem är infektioner i ansiktet pga av apparaten som stänger till i ansiktet. Han äter penicillin för detta dagligen, gjort detta i flera år. Finns det ingen lösning för honom? Att äta penicillin i flera år kan väl inte vara bra?
– Det finns många olika masker. Prova innan och/eller be att få en apnéskena att byta om med så att infektionen hinner lägga sig. Ordnas av Er apnéklinik.
Kan man få en undersökning av sitt snarkande på sin vårdcentral?
– Nej, men Vårdcentralen ordnar remiss till specialistklinik där dessa utredningar görs.
Min pappa har alltid snarkat mycket. Han är nu en bit över 50 år och (dessutom överviktig) när jag hälsar på honom så tycker jag att det låter som om han har andningsuppehåll under nätterna. Jag är väldigt orolig och han verkar inte vilja besöka läkare. Hur går ett besök hos dig till? Vad tycker du jag ska säga för att få honom att ta problemet på allvar?
– Han är fortvarande i en ålder där det är viktigt med utredning och behandling för att minska risken för följdsjukdomar. Utredningen är inte besvärlig och ordnas närmast genom besök hos distriktsläkare. I Stockholm finns bl.a. Aleris Fysiologlab där utredning kan göras utan remiss.
Kan ett högt huvudläge minska snarkningarna?
– Möjligen. Se bara till att inte ha mycket kuddar utan höja jämnt från midjan uppåt med en kilkudde.
Min fru snarkar oberoende hur hon ligger på natten. Det varierar mycket från natt till natt, och verkar bli värre ju tröttare hon är. Däremot kan inte jag märka att hon har andningsuppehåll. Får intrycket av att luftvägarna verkar mycket trånga. Har märkt att när hon minskat i vikt, så har problemet minskat. Kan det vara så, att mjukdelarna i näsan och halsen påverkas så mycket av vikten att problemet är direkt relaterat till även en liten övervikt.
– Ja, det kan det. Är hon trött på dagarna också kan det vara bra med mera komplett utredning.
Jag har gjort 2 sömnmätningar på Aleris fyslab. Första visade apnéer bara i ryggläge men inte i sidläge. Andra ett halvår senare visade att jag sov 99% i sidläge men hade regelbundna apnéer upp t 66 sek. Jag har haft traumatiska och stressande faktorer inklusive skilsmässa under denna tid.
Kan ett lugnare läge nu minska mina besvär? Hur stor betydelse har detta runtomkring? Hur mycket “väger” sådana faktorer in?
– Man kan ha mera besvär när man är trött, men några stora skillnader år det inte. Det finns sedan natt-till-natt-variationer och slutligen kan alkohol, sömntabletter m.m. påverka.
Jag har för närvarande snarkskena, men det är inte tillräckligt. Var arbetar Rickard Harlid?
– Jag har jobbat på Aleris FysiologLab i Stockholm men är nu pensionär,
Den klinik, där du fick hjälp med skenan bör annars kunna hjälpa dig vidare.