Visste du att Rosenbad var ett häftigt kallbadhus för 300 år sedan? Och att Stockholm inte längre har något kallbadhus efter det att Strömbadet revs 1936. Det har funnits många planer på flera olika kallbadhus men samtliga förslag har hittills avslagits.
– Det är verkligen trist att Stockholm inte har något kallbadhus ansåg vår föreläsare professor Hans Hägglund när han berättade om bastubadandets goda inverkan på kropp och själ på medlemsmötet 28 september.
Förenklat kan man säga att vid bastubad varvar man varmt och kallt. Att man svalkar sig efter en varm bastu. Det kan vara ett kallt bad, kall dusch eller kall luft.
Hans Hägglund är akademiledamot i Svenska Bastuakademien och mer eller mindre brinner för bastubad. Med fakta, värdigt en professor, påvisade han nyttigheterna med bastubadandet och anser att bastubad borde kunna skrivas ut på recept precis som annan friskvård.
Att bada bastu har tusenåriga anor. I England har man hittat en bastu som är 4 500 år gammal och man vet att de gamla Grekerna, Romarna och Vikingarna badade.
Bastubad är nyttigt – för de allra flesta
Det finns en hel del myter kring bastubadandet. Forskningen har kommit fram till att personer bör avstå ifrån badande om man har instabil kärlkramp, nyligen haft hjärtinfarkthar eller har tät förträngning av kroppspulsåderns klaff. Har du feber, är högriskgravid, har oförmåga att svettas eller MS bör du inte heller idka bastubad. Men annars är det mest positiva effekter som bastubadandet ger. Har du till exempel högt blodtryck eller hjärtsvikt har bastubad positiva effekter genom att sänka blodtrycket och förbättra hjärtats pumpfunktion. Om du har hjärtrytmrubbningar kan du bada bastu, men får känna efter så att det känns bra.
För de allra flesta är bastubadandet alltså bra för hälsan. Det minskar blodtrycket, blodkärlen blir mer elastiska, minskar blodfetterna, aktiverar immunförsvaret, har en antioxidativ effekt, frisätter hormoner, endorfiner, prolaktin och ger förbättrad blodsockerkontroll. Badar man med andra personer ger det dessutom – oftast – en mycket god social samvaro.
Träning och bastubad ger positiv effekt
Kombinerar man träning med bastubad är det effektfullt. Man har sett att det ger en förbättrad effekt på konditionen, blodtrycket och blodfetterna. Bastubad ha en positiv effekt på hjärtsvikt, Psoriasis, sömnbesvär, smärta, oro och ångest samt vid huvudvärk.
Dock ska man inte bada bastu inför en ansträngande tävling. Kroppen behöver 12-24 timmars vila och uppbyggnad efter ett bastubad.
Bastubad innan sömn ger bättre djupsömn
Vi som är apnoiker vet att bristande sömnkvalitet ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, diabetes, depression. Och utmattningssymtom. Dessutom försämras immunförsvaret när sömnen störs.
Om man tar ett bastubad eller ett varmt bad före för man går och lägger sig så är chansen stor att djupsömnen blir bättre. Däremot ska det inte vara varmt i rummet där man sover.
Det finns mycket mer att säga om bastubadandet och därför har Hans Hägglund skrivet ”Bastuboken- Heta fakta om bastu och hälsa”. I den och i Vinterns kommande Drömläge kan du läsa betydligt mer om just bastubadande.
Leif Lund
som nu har återupptagit bastubadandet.