Var det Wrapsen, samkvämet, lotteriet, Diabeteseförbundets ordförande Björn Ehlin eller kanske Gert själv som lockade så många till höstmötet trots det fina sensommarvädret? Kanske en kombination, men det får vi aldrig veta. Men vi fick veta en hel del om diabetes som många av våra medlemmar också är drabbade av. Diabetes och sömnapné hör tyvärr ofta ihop.
Björn Ehlin höll kvällens intressanta föredrag om just diabetes. Han berättade att i Sverige är det lika många som har diabetes som beräknas ha sömnapné, det vill säga ca 600 000 personer. Och att diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar men som alla innebär att blodsockret blir för högt. Vanliga symtom är stora urinmängder, törst, onormal trötthet och ibland viktnedgång.
Den allra vanligaste varianten är Typ-2 diabetes som ca 500 000 personer har och sedan kommer Typ-1 diabetes som ca 60 000 personer medicineras för. Drygt 30 000 har t ex graviditetsdiabetes, Mod, Lada eller någon av de 50 varianterna som det forskas på. Anders Norman som är läkare och nu adjungerad i styrelsen stöttade upp när det kom mer medicinska frågor från oss åhörare.
Diabetesförbundet som bildades redan 1943 har drygt 22 000 medlemmar i 90 lokalföreningar. Du kan läsa mer om diabetes på diabetesförbundets hemsida
Minskade bidrag leder till mindre verksamhet
Efter Björn Ehlins föredrag tog vår ordförande Gert Grundström vid och pratade om Apné Sveriges verksamhet som främst består i att föra ut information om sömnapné till både medlemmar och icke medlemmar.
Gert berättade att vi i år har fått 200 000 kr mindre i stöd för vår verksamhet. 100 000 kr mindre av Hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN, och Regionstyrelsen samt 100 000 kr mindre i bidrag från Riksförbundet HjärtLung.
Regionstyrelsen påstår helt felaktigt genom bidragsgruppen att vi inte utövar intressepolitiskt arbete. Det vill säga att vi bara jobbar gentemot våra medlemmar och därmed inte bedriver någon så kallad ”inrikespolitisk verksamhet” som innebär att man vänder sig till icke medlemmar, dvs till kreti och pleti eller målgrupper som inte är medlemsspecifika. Det är ju helt fel. Vår tidning Drömläget till exempel trycks i 5 000 exemplar och sprids förutom till våra 900 medlemmar till vårdcentraler, sömnmottagningar, tandläkare bibliotek och till drygt 125 utvalda organisationer, journalister och politiker. Och vår aktiva hemsida som är full med information om sömnapné är helt öppen för alla besökare som dessutom kan ställa frågor om sömnapné och få dem besvarade av Gert.
Dessutom finns vi på Facebook med allmän information och vår video om sömnapné kan man även där ta del av.
Innan lotteriet avslutade Gert med att tacka de medlemmar som hörsammat hans vädjan om att skänka en slant till föreningen. Det kom in hela 20 000 kr och det tackar vi alla för. De behövs.
Ludde