SESAR kartlägger utredning och behandling av misstänkt sömnapné. Med hjälp av registret utvärderas väntetider, samtliga behandlingsalternativ och samsjuklighet i hela Sverige.
Syftet med SESAR
I dag finns närmare 40 000 patienter i registret. Syftet med registret är att fler patienter som lider av sömnapné ska diagnostiseras och få rätt behandling. Syftet är också att utjämna skillnader över landet i den vård patienterna får. Registret utgör även ett betydelsefullt underlag för klinisk behandlingsforskning.
Nationellt vårdprogram och vårdförlopp
Man har jobbat fram ett nationellt vårdprogram och våren 2023 lanseras ett nationellt vårdförlopp som ska underlätta för vården att ge hjälp och patienterna att få likvärdig hjälp var man än bor i Sverige.
Underbehandlad folksjukdom
Sömnapné kan ha såväl perifera (obstruktiv) som centrala (central) orsaker. Central sömnapné är ovanligt medan obstruktiv sömnapné är en folksjukdom. Omkring 10 % av alla kvinnor och 20 % av alla män i åldern 30–60 har obstruktiv sömnapné. Färre än hälften har fått en diagnos eller behandling. Sjukdomen leder till andningsuppehåll under sömnen. Sömnapné påverkar sömnens kvalitet och ökar på sikt risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.
Apné Sverige är representerad med vår ordförande Gert Grundström och medlemmen Karin Söderberg i Nationella gruppen, NAG, för SESAR