Recept hämtat ur Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk utgiven på Norstedts förlag. Fotograf är Erik Olsson. Apnéföreningen har Björn Frantzéns och förlagets tillstånd att publicera recepten.Lax är numera folkligt. Den brukar kallas för the crown jewel of nutrition. Alla tre huvudingredienserna behöver lite kraftiga syrliga, salta och feta smaker vid sidan om. Vi väljer vitlök och tillsätter sedan syra från citron och vitlöksyoghurt.
Ugnsbakad lax med broccoli, svartkål och vitlöksyoghurt
1 portion innehåller ca 5 g kolhydrater som främst kommer från yoghurten och broccolin. Komplettera med kokt potatis.
Ingredienser:
Lax
500 g laxfilé utan skinn 1 dl salt
1 liter vatten
finrivet skal av 1 citron 1 msk olivolja
Vitlöksyoghurt
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt 1/2 citron
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk hackad persilja
salt, flingsalt, olivolja
Grönsaker
400 g broccoli eller sparrisbroccoli i buketter eller bitar
100 g svartkål
1 msk olivolja
2 tsk citronsaft
Mandel
1 dl skalad mandel
Gör så här:
Lax
Vispa ihop salt och vatten. Skär fisken i 4 bitar. Rimma den i lagen i 8 minuter, häll av lagen och torka fisken helt torr. Låt den vila i kylen i minst 10 minuter, gärna 1 timme om det går men allra helst över natten.
Gnid in laxen med citronskal och olivolja och ugnsbaka den på 100 grader tills den har en innertempera tur på 42–45 grader. Krydda med flingsalt.
Vitlöksyoghurt
Stek citronhalvan i en torr panna med snittytan neråt tills den blir gyllenbrun. Pressa ur saften i en skål. Blanda yoghurt, vitlök och persilja och smaka av med citronsaft och salt.
Grönsaker
Förväll broccolin i saltat vatten i 1 minut, häll av vattnet och vänd ihop med flingsalt och olivolja. Skär bort den grova stjälken på svartkålen och skär bladen i mindre, avlånga bitar. Stek kålen frasig med 1 msk olivolja
i het panna i 1–2 minuter. Salta och låt rinna av på papper. Blanda broccoli och kål och smaksätt med citronsaften.
Mandel
Rosta mandeln i ugnen på 180 grader i 8–10 minuter. Hacka den grovt.
Servering
Lägg upp lax och grönsaker på tallrikar eller ett serveringsfat. Strö över mandeln och servera med yoghurtsåsen.
Mer om Björn Frantzén och varför Apnéföreningarna publicerar recept.