Webbplatsen använder cookies för att förbättra webbplatsen för användaren, till exempel för att kunna anpassa en webbplats efter besökarens önskemål och val.

En cookie är en liten textfil som lagras på din dator. En permanent cookie ligger kvar på besökarens dator under en bestämd tid. En sessionscookie lagras tillfälligt i datorns minne under tiden en besökare är inne på en webbsida. Sessionscookies försvinner när du stänger din webbläsare. Vi samlar inte in och sparar inte uppgifterna som överförs till vår hemsida.

Vår webbplats innehåller länkar till tredje parts webbplatser. Dessa länkar är endast för informationssyfte. Eftersom vi saknar kontroll över innehållet på dessa webbplatser eller dess material ansvarar vi inte heller för dess innehåll. Vi ansvarar inte heller för skador eller förluster som skulle kunna uppstå vid användning av dessa länkar

Vår webbplats använder Google Analytics som ett hjälpmedel för att få en bild av hur besökare använder webbplatsen. Denna information används i syfte att utvärdera besöksstatistik, exempelvis använder vi rapporter av besöken på webbplatsen för att förbättra innehåll, navigation och struktur.

Nyheter

Ugnsbakad lax med broccoli, svartkål och vitlöksyoghurt


Björn Frantzén berättar:

Lax är numera folkligt. Den brukar kallas för the crown jewel of nutrition. Alla tre huvudingredienserna behöver lite kraftiga syrliga, salta och feta smaker vid sidan om. Vi väljer vitlök och tillsätter sedan syra från citron och vitlöksyoghurt.

Recept hämtat ur Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk utgiven på Norstedts förlag. Fotograf är Erik Olsson. Apnéföreningen har Björn Frantzéns och för­lagets tillstånd att publicera recepten.

Ugnsbakad lax med broccoli, svartkål och vitlöksyoghurt

1 portion innehåller ca 5 g kolhydrater som främst kommer från yoghurten och broccolin. Komplettera med kokt potatis.

Ingredienser:

Lax
500 g laxfilé utan skinn 1 dl salt
1 liter vatten
finrivet skal av 1 citron 1 msk olivolja

Vitlöksyoghurt
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt 1/2 citron
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk hackad persilja
salt, flingsalt, olivolja

Grönsaker
400 g broccoli eller sparrisbroccoli i buketter eller bitar
100 g svartkål
1 msk olivolja
2 tsk citronsaft

Mandel
1 dl skalad mandel

Gör så här:

Lax
Vispa ihop salt och vatten. Skär fisken i 4 bitar. Rimma den i lagen i 8 minuter, häll av lagen och torka fisken helt torr. Låt den vila i kylen i minst 10 minuter, gärna 1 timme om det går men allra helst över natten.

Gnid in laxen med citronskal och olivolja och ugnsbaka den på 100 grader tills den har en innertempera­ tur på 42–45 grader. Krydda med flingsalt.

Vitlöksyoghurt
Stek citronhalvan i en torr panna med snittytan neråt tills den blir gyllenbrun. Pressa ur saften i en skål. Blanda yoghurt, vitlök och persilja och smaka av med citronsaft och salt.

Grönsaker
Förväll broccolin i saltat vatten i 1 minut, häll av vattnet och vänd ihop med flingsalt och olivolja. Skär bort den grova stjälken på svartkålen och skär bladen i mindre, avlånga bitar. Stek kålen frasig med 1 msk olivolja
i het panna i 1–2 minuter. Salta och låt rinna av på papper. Blanda broccoli och kål och smaksätt med citronsaften.

Mandel
Rosta mandeln i ugnen på 180 grader i 8–10 minuter. Hacka den grovt.

Servering
Lägg upp lax och grönsaker på tallrikar eller ett serveringsfat. Strö över mandeln och servera med yoghurtsåsen.

Mer om Björn Frantzén och varför Apnéföreningarna publicerar recept.